Veranderingen bijtelling voor 2023

In dit blog vertellen wij jou alles over de bijtellingsregels voor het aankomende jaar. Zo zorgen wij ervoor dat jij precies weet waar je aan toe bent als je een zakelijke leaseauto gaat kopen in 2023

Rijd jij in een auto van de zaak? Of ben je van plan een zakelijke leaseauto aan te schaffen? Dan krijg je volgend jaar waarschijnlijk te maken met bijtelling. Wat is de bijtelling voor 2023 eigenlijk? Waar staan we op dit moment en waar gaan we naar toe op het gebied van bijtelling? 

Wat is bijtelling? 

First things first… Wat is bijtelling eigenlijk? In 2023 zullen we evenals voorgaande jaren bijtelling betalen. Bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke weggebruikers. Iedereen die in het bezit is van een bedrijfsbus of leaseauto moet bijtelling betalen. Afhankelijk van het betreffende voertuig; auto of motor bijvoorbeeld, wordt er een percentage van de cataloguswaarde van het voertuig opgeteld bij het inkomen van de zakelijke weggebruiker. Dit zorgt ervoor dat je meer belasting moet betalen. Dit wordt verrekend met de loonbelasting die je maandelijks betaald. De hoogte van de bijtelling 2023 houdt ook verband met de hoeveelheid uitstoot van jouw voertuig.

Goed om te weten: bijtelling 2023 is alleen van toepassing zodra je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Als je in 2023 op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé rijdt, hoef je niks te verrekenen.

 

Bijtelling 2023 berekenen

Bijtelling betreft altijd een percentage. Zo ook het aankomende jaar. In 2023 zal de bijtelling 22% bedragen. Dat geldt voor vrijwel alle auto’s die CO2 uitstoten, hieronder vallen ook de hybride auto’s. Voor een elektrische auto geldt een ander percentage, maar daarover straks meer. Hieronder een voorbeeld van hoe je jouw bijtelling voor 2023 berekent:

Stel dat jij in een leaseauto rijdt met een cataloguswaarde van €45.000 en de bijtelling bedraagt 22%. De rekensom wordt dan €45.000 maal 22% = €9.900. In 2023 bedraagt jouw bijtelling dan dus €9.900.

Vervolgens moet je nog je netto bijtelling berekenen. Je hebt hiervoor je belastbare jaarinkomen nodig. Daar tel je de berekende bruto bijtelling 2023 bij op. Dus stel dat jij een jaarinkomen van €40.000 hebt, dan tel je die €9.900 daarbij op. Dat maakt €49.900. Dit valt in schijf 2 (37,07%) bij als je kijkt naar de belastingschijven. Zo zal jouw netto bijtelling het aankomende jaar bedragen: 37.07% maal €9.900 = €3.700.

In dit voorbeeld zou je per maand dus ongeveer €308 aan bijtelling betalen in 2023. 

Bijtelling van elektrische auto’s in de toekomst

Voor de elektrische auto’s geldt er volgend jaar een ander bijtellingspercentage: 16%. Volledige EV’s krijgen in 2023 dus een korting op de bijtelling. Op die manier wordt elektrisch rijden gestimuleerd. Wie weet zijn we dan wel helemaal uitstootvrij in 2025! In de toekomst zal de bijtelling voor elektrische auto’s echter alsnog toenemen.

Zo nu en dan wordt bijtelling verward met rekeningrijden. Dit is echter niet hetzelfde. Lees hier meer over rekeningrijden, want dat zit er ook aan te komen!

Nog meer vragen over de bijtelling van 2023? 

Ben jij van plan een auto van de zaak te leasen en wil je nog meer weten over wat de bijtelling voor jou betekent? Dat snappen wij. Neem daarom vandaag nog contact met ons op, wij leggen het heel graag aan je uit.

Of ben je er misschien al zeker van dat een zakelijke auto leasen iets voor jou is? Ook dan helpen we je graag verder. Bekijk gauw ons aanbod!