Uitstootvrij in 2025, is het haalbaar?

Over 3 jaar is het zover. Elektrisch rijden en overal je auto kunnen opladen in plaats van tanken. Het doel is helemaal uitstootvrij in 2025 in de grote steden.

Wat is uitstootvrij in 2025?

Vanaf 2025 worden grote steden in Nederland uitstootvrij, althans dat is het streven. Valt jouw bedrijfsbus in de categorie met een uitstoot lager dan de emissienorm Euro 5? Dan ben je helaas niet langer welkom in grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of Utrecht. Wil jij een bedrijfswagen leasen? Houd hier dan alvast rekening mee. Maar waar komt deze regeling ‘Uitstootvrij 2025’ vandaan en wat is het doel ervan? Daar hebben wij een kort maar krachtig antwoord op: Minder luchtvervuiling!

Wat is jouw strategie voor een uitstootvrij 2025?

Omdat 2025 al eerder is dan je denkt is het nu alvast zaak om te gaan bepalen hoe je dit gaat aanpakken. Stel jezelf hiervoor de volgende vragen:

  • Welke klanten heb ik in de grote steden?

Heb jij weinig klanten in de grote steden? Dan kun je wellicht nog even afwachten. Echter, als je elke dag naar een grote stad op en neer moet is dat geen optie en is het zinvol om de klanten te betrekken bij jouw aanpak.

  • Met welke voertuigen kom ik in de stad?

De uitstootvrije zones van 2025 hebben vooral betrekking op vrachtwagens en bestelwagens. Rij je tegen die tijd met een dieselmotor een grote stad in, riskeer je een fikse boete. Zorg er dus voor dat je weet met welke auto je in welke stad welkom bent. De actuele regels voor milieu zones zijn de vinden op milieuzones.nl.

De uitstootvrije doelstellingen voor 2030

In 2030 wil het kabinet dat de verkoop van de ouderwetse auto officieel verboden wordt. Dit houdt in: alle nieuwe auto’s die gemaakt worden moeten uitstootvrij zijn. Nadenken over de totale kosten van elektrisch versus conventioneel is dan ook onvermijdelijk voor jou als weggebruiker. Immers: een EV is dan wel duurder als we kijken naar de aanschafprijs, maar aan tanken en onderhoud ben je als elektrische weggebruiker vaak een stuk minder kwijt. Een elektrische motor is namelijk veel eenvoudiger en minder onderhoudsgevoelig dan een benzine motor. Op lange termijn is een elektrische auto dan al sneller goedkoper.

Tip: Ben jij van plan binnenkort een leasecontract af te sluiten voor een auto met een dieselmotor? Overweeg dan een contract met een kortere looptijd, in 2025 moet jouw auto immers al uitstootvrij zijn!

Future is coming: bereid jezelf voor op het uitstootvrije 2025!

Ook al lijkt het wellicht nog heel ver weg, 2025 is sneller als je denkt. Afwachten is hierbij dus geen optie. Wij raden je aan om je nu al voor te bereiden om de komende ontwikkelingen. Ben jij benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn als het aankomt op schoner rijden met bijvoorbeeld een bedrijfswagen? Neem gerust contact met ons op, wij geven jou graag advies over hoe ook jij uitstootvrij kan zijn in 2025!