Bijtelling: het is een onderwerp dat vaak voorbij komt als het over een zakelijke leaseauto gaat. Maar wat betekent het eigenlijk en hoe wordt het berekend? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over de fiscale bijtelling van jouw auto van de zaak – inclusief handige calculator waarmee je snel en eenvoudig de netto bijtelling berekent.
Bijtelling is het bedrag dat je als werknemer betaalt als je een auto van de zaak privé gebruikt. Gebruik je een zakelijke leaseauto meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden, dan wordt dit gezien als een vorm van belastbaar inkomen.
De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. De cataloguswaarde is de prijs die je betaalt als je de auto nieuw koopt. De hoogte van het bijtellingspercentage is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de CO2-uitstoot van de auto.
In principe is de bijtellingsregeling simpel: voor alle auto's die CO2 uitstoten, geldt het normale bijtellingspercentage van 22% van de catalogusprijs. Dit percentage geldt dus ook voor (plug-in) hybride auto's. Voor auto's die vóór 1 januari 2017 zijn geregistreerd en nog steeds zakelijk worden gebruikt, geldt een bijtellingspercentage van 25%.
Met een volledig elektrische auto profiteer je voorlopig nog van verlaagde bijtellingspercentages. In 2024 is de bijtelling voor elektrische auto's 16%. Dit percentage geldt tot een drempelbedrag van € 30.000. Is de cataloguswaarde van de auto meer dan € 30.000, dan betaal je over het resterende bedrag het normale bijtellingspercentage.
In 2025 wordt het bijtellingspercentage voor elektrische auto's verhoogd naar 17%. Vanaf 2026 betaal je voor elektrische auto's ook het normale bijtellingspercentage van 22%.
Het verlaagde bijtellingspercentage voor elektrische auto's is 60 maanden geldig. Dit begint vanaf het moment waarop het kenteken voor het eerst op naam wordt gesteld. Dat betekent dat het bijtellingspercentage dat op dat moment van kracht is, 60 maanden geldt voor de desbetreffende auto. Kies je in 2024 voor een elektrische auto, dan profiteer je dus nog 5 jaar van een gunstiger bijtellingspercentage.
Bijtelling voor privégebruik van zakelijke auto's is standaard. Toch zijn er enkele uitzonderingen en specifieke regels die van toepassing kunnen zijn. Voor youngtimers is de bijtelling bijvoorbeeld 25% over de dagwaarde in plaats van de catalogusprijs. Het is dus belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste regelgeving op het gebied van bijtelling en eventueel advies in te winnen bij een fiscaal adviseur.
Met onze bijtellingscalculator bereken je eenvoudig en snel de netto bijtelling. Zo krijg je snel een duidelijk beeld van de maandelijkse kosten voor jouw auto van de zaak.
Aan de berekening kunnen geen rechten worden ontleend. Deze berekening is een inschatting en is op basis van de ingevoerde gegevens. Rebel Lease aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de werking van de berekening en de uitkomst daarvan. Ook niet voor de gevolgen van de beslissingen, die worden genomen op basis van de getoonde resultaten. Voor gericht advies of exacte berekeningen kan het beste contact worden opgenomen met de werkgever of adviseur.
De Belastingdienst beschouwt bijtelling als 'loon in natura'. Daarom wordt het bedrag opgeteld bij je brutosalaris. En over het bijtellingspercentage moet je dus inkomstenbelasting betalen. De belastingschijf waar de bijtelling in valt, wordt bepaald door je bruto jaarinkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je dus betaalt over de bijtelling.