Tips om op vakantie te gaan met je elektrische auto

Het plannen van een vakantie kan al stressvol genoeg zijn. Als je dan ook nog met je elektrische auto op pad gaat, kunnen er wat extra uitdagingen bij komen. Geen zorgen, wij geven je de beste tips!

Plannen is key

Voordat je op reis gaat, is het essentieel om je route goed te plannen. Zorg ervoor dat je weet waar de laadstations zich bevinden langs je route en markeer ze eventueel op je kaart. Het is ook verstandig om alternatieve laadstations te noteren, voor het geval een station bezet is of niet werkt. Laden in het buitenland is gelukkig steeds beter ontwikkeld, langs de grote hoofdroutes staan steeds vaker (snel)laadstations.

Houd er rekening mee dat in de meest Zuidelijke en Oostelijke gebieden van Europa de laadinfrastructuur het minst ontwikkeld is, bijvoorbeeld in Polen en Griekenland is goede planning erg belangrijk. In Polen is de laadpaaldichtheid per 100 km weg maar 0,4 (t.o.v. 47,5 in Nederland!).

Zorg er ook voor dat jouw auto volgens het reguliere schema is onderhouden zodat je zeker weten dat de auto de laatste updates heeft en de maximale range uit de auto gehaald kan worden.

Neem de tijd

Hoewel het reizen met een elektrische auto soms iets langer kan duren dan met een traditionele benzineauto, betekent dit niet dat je haast moet hebben. Geniet van de rit, stop onderweg en ontdek nieuwe plekken. Gebruik de extra tijd die je hebt om van je vakantie te genieten, het begint namelijk al zodra je in de auto stapt!

Laad je accu op

Om onnodige stress te vermijden, raden we aan om je accu altijd volledig op te laden voordat je vertrekt. Zo begin je met een comfortabele actieradius en hoef je onderweg minder vaak te stoppen om te laden. Vergeet ook niet om regelmatig even bij te laden tijdens de vakantie, zodat je nooit zonder stroom komt te zitten.

Maak gebruik van apps en websites

Er zijn tegenwoordig veel handige apps en websites beschikbaar die je kunnen helpen bij het vinden van laadstations. Wanneer je als Rebel Lease berijder een Europese laadpas van MTC vanuit ons hebt ontvangen, download dan de app ‘EU laadpas’ in de app store voor een overzicht van laadpalen in het buitenland. Zoek naar apps die realtime informatie geven over de beschikbaarheid en status van de laadpunten. Op deze manier kom je nooit voor verrassingen te staan en kun je zonder problemen je reis voortzetten.

Neem de juiste kabel en pas mee

Zorg ervoor dat je altijd de juiste laadkabels bij je hebt voor verschillende soorten laadstations. Het kan ook handig zijn om een verlengkabel mee te nemen, voor het geval het laadstation wat verder van je parkeerplek is. Goed om te weten; de laadstekker Type 2, ook wel Mennekes-stekker genoemd, is door de Europese Unie aangewezen als de Europese standaard.

Daarnaast is het goed om van tevoren te informeren bij jouw wagenparkbeheerder of bij ons als Rebel Lease wat voor soort laadpas jij hebt. Is hij Europees bruikbaar? Ook is het handig om meerdere laadpassen mee te nemen en natuurlijk normale betaalpassen als een creditcard of pinpas. Bij de ANWB kan er privé nog een laadpas aangeschaft worden die Europees dekkend is. Let hier goed op en vraag goed na/ vraag een pas aan ruim voor jij naar het buitenland gaat. 

Plan je activiteiten rondom het laden

Het opladen van je auto kan soms wat tijd in beslag nemen. Gebruik deze tijd om iets leuks te doen! Plan bijvoorbeeld een korte wandeling, bezoek een nabijgelegen bezienswaardigheid of ga lekker lunchen. Zo maak je van het opladen een leuke en nuttige onderbreking van je reis.

Conclusie

Met deze tips in gedachten kun je met vol vertrouwen op vakantie gaan met je elektrische auto. Het plannen van je route, het juiste materiaal meenemen en ontspannen genieten van de reis zijn slechts enkele aspecten die je helpen om een zorgeloze vakantie te hebben.

Dus, waar wacht je nog op? Pak je elektrische auto in en maak je klaar voor een avontuurlijke vakantie! Team Rebel wenst je een goede reis! ⚡

Met een Volvo EX30 naar Monaco

Vind je het leuk om de ervaring van onze collega Ronald te lezen, die met zijn elektrische auto naar Monaco is gereden? Lees dan zeker zijn reisverslag!