Rebel Review: Kia EV9

Met regelmaat schrijven wij een review over een (nieuwe) auto, uitgekozen door en op verzoek van Automotive Online. Dit keer de Kia EV9.

Kia EV9: ruime kolos met opvallend design

Kia heeft de afgelopen maanden het vehicle-to-grid (v2g) omarmd, zeg maar gerust: tot paradepaardje gebombardeerd. Per december 2023 is het merk met dit systeem, waarmee de EV energie kan terugleveren aan een huis of aan het elektriciteitsnet, de boer op. De EV9 is het eerste Kia-model in Nederland met deze bi-directionele laadtechnologie, later volgen nog de EV3, EV4 en EV5, auto’s die het merk vanaf 2025 gaat produceren in zijn Slowaakse fabriek. Maar nu is er dus al de Kia EV9, met een lengte van ruim 5 meter en een breedte van 1,98 meter het grootste model van de fabrikant.

De elektrische SUV heeft zeven zitplaatsen. De auto is een premium model met een opvallend (lees: hoekig) design. De EV9 is uitgerust met onder meer draaibare achterstoelen, zo’n 540 kilometer actieradius en 800 volt-laadtechniek (die het mogelijk maakt om in een kwartier tot 239 kilometer actieradius bij te laden). De goedkoopste Air-uitvoering is rijklaar vanaf zo’n 68.000 euro en heeft een vanafprijs van 894 euro per maand in de private lease (op basis van een looptijd van 60 maanden en 5.000 kilometer per jaar). Dit is 791 euro in de operational lease.

Een rondje langs experts en dealers leert dat deze prijsstelling ‘acceptabel’ is, al is het moeilijk vergelijken: de keuze aan 7-zit elektrische SUV’s is niet reuze.

Rebel Review - Franco Vosse

En dit vinden wij er van: 

"De Kia EV9 is een enorme auto met een prima hoge zit, veel rijcomfort, een goed bereik en goede veiligheidspakketten. Wat storend is, zijn alle signalen bij overschrijding van snelheid en de ‘baanvak-gevoeligheid’. Deze kun je uitschakelen, maar dat moet bij elke rit opnieuw. Nog een klein nadeel: de beperkte keuze in kleuren en interieurkleur. Verder zit de auto ruim in de snufjes. Dit is waar voor je geld."

Cijfer: 9

Het gemiddelde oordeel van de Automotive panelleden komt neer op een 8,3. 

Hier lees je de andere meningen over de Kia EV9. 

Bron: Automotive-online.nl