Prinsjesdag - mobiliteitswijzigingen 2023

Meer over de belangrijkste wijzigingen op het gebied van mobiliteit die zijn aangekondigd tijdens Prinsjesdag 2023.

Overzicht van de belangrijkste wijziging mobiliteit 2023

De onbelaste reiskostenvergoeding zal worden verhoogd naar € 0,23 per zakelijke kilometer. Werkgevers kunnen deze vrijstelling gebruiken om hun medewerkers een netto vergoeding te geven voor hun kosten van eigen vervoer.

Vanaf 2024 krijgen werkgevers de mogelijkheid om belastingvrij OV-kaarten te verstrekken, uit te lenen of te vergoeden aan hun personeel. Dit geldt op voorwaarde dat de kaart ook voor zakelijke reizen wordt gebruikt. 

Rebel Lease heeft hier uiteraard goede oplossingen voor, neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Ondernemers kunnen vanaf volgend jaar € 0,23 per zakelijk gereden kilometer aftrekken van hun winst, als ze deze kilometers afleggen met een privéauto of ander privé vervoermiddel.

Per 1 januari 2025 wordt de BPM-vrijstelling voor bestelauto's met grijs kenteken voor ondernemers afgeschaft, met als doel meer ondernemers te stimuleren om in elektrische bestelauto's te rijden. Rebel Lease kijkt graag samen met u naar uw huidige grijs kenteken wagenpark om de meest optimale economische oplossing te vinden.

Vanaf 2025 wordt het basisbedrag van de BPM voor personenauto's met € 200,- verhoogd. Dit betekent dat personenauto's uit 2025 € 200,- duurder zullen zijn, als we alleen naar het basisbedrag kijken. Deze belastingverhoging is bedoeld om de subsidiefondsen voor emissievrije personenauto's aan te vullen.

De accijns op brandstof wordt toch niet verhoogd en blijft voorlopig op hetzelfde niveau. Na een verlaging van de accijns op brandstof op 1 april 2022 was het plan om dit op 1 januari 2024 weer gedeeltelijk richting het oorspronkelijke niveau te brengen. Dit plan is op Prinsjesdag 21 september 2023 teruggedraaid. Het bevriezen van de brandstofaccijns geldt alleen voor 2024. Wat er daarna zal gebeuren is aan een volgend kabinet.

In 2024 blijft de bijtellingsregeling ongewijzigd. Voor volledig elektrische auto's blijft het tarief 16% over de eerste € 30.000 en 22% daarboven. Voor zonnecel- of waterstofauto's geldt een bijtelling van 16% over de gehele cataloguswaarde, terwijl voor andere voertuigen de bijtelling 22% blijft.

Bedrijven met 100 medewerkers of meer zijn vanaf 1 januari 2024 verplicht om gegevens te verstrekken over de woon-werkmobiliteit en het zakelijke verkeer van hun medewerkers. Dit is bedoeld om de vermindering van CO2-uitstoot te bevorderen. Al met al voor veel bedrijven een hoop extra administratie. 

Rebel Lease kan je hier bij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.