De restwaarde van je leaseauto bepalen in een paar simpele stappen

Bij de leaseprijs van een leaseauto speelt de restwaarde van het voertuig een hele grote rol. Hoe hoger de restwaarde van je auto, hoe hoger de prijs van de leaseauto.

Restwaarde leaseauto bepalen in een paar stappen

Verschil restwaarde en dagwaarde auto

De restwaarde van een auto is de waarde die je auto op dit moment nog heeft. Zou je hem dus vandaag ter plekke nog verkopen, dan is dat het bedrag wat je voor het voertuig krijgt. Je noemt dit bedrag ook wel de dagwaarde van je auto. Let er wel op dat de dagwaarde of restwaarde van je auto niet te vergelijken is met de inruilwaarde. Laatstgenoemde ligt vaak een stuk lager omdat degene die jouw auto opkoopt – meestal een handelaar – nog wat moet verdienen aan de auto. Je kunt je voorstellen dat zo’n verkoper meer wil verdienen aan de auto dan voor het bedrag dat hij ‘m inkoopt. Hierin houdt hij rekening met het aanbod dat hij je doet. Bij de restwaarde van een leaseauto ligt dit gelukkig wat anders. De uiteindelijke restwaarde is afhankelijk van een aantal omstandigheden. Hiermee kunnen we de verkoopwaarde van je leaseauto over een aantal jaren kunnen voorspellen. De restwaarde van je leaseauto is gebaseerd op een aantal factoren die we hieronder zullen omschrijven.

Looptijd en kilometers

Om te beginnen is de looptijd van je leaseauto van groot belang bij het bepalen van de restwaarde van je leaseauto. De looptijd van het leasecontract, maar ook de kilometerstand die op het einde van je leasecontract terecht komen, hebben een grote invloed op de restwaarde van je leaseauto.

Motorisering

Heb je een leaseauto die op diesel of benzine rijdt? Dan is de restwaarde uiteraard anders dan bij een elektrische auto of hybride exemplaar. Ook de motorisering is bepalend voor de restwaarde van je elektrische auto.

Courantheid

De mate waarin jouw (lease)auto gewild is door potentiële kopers, is ook van groot belang bij het bepalen van de restwaarde van je leaseauto. Deze gewildheid is dan weer gebaseerd op het imago van het merk, maar ook het model en het uitvoeringsniveau van de wagen hebben hier natuurlijk invloed hierop. Tot slot speelt de carrosserievorm een belangrijke rol in de restwaarde van je leaseauto.

De uitrusting

Wil jij je elektrische auto van de hand doen, dan is de uitrusting van het exemplaar natuurlijk ook van belang. Immers: hoe uitgebreider de uitrusting van de leaseauto, hoe meer hij opvalt bij een potentiële koper. Of je wel of niet een airconditioning in de wagen hebt, of er een ingebouwde navigatie inzit én of er eventuele luxe velgen opzitten, hebben allemaal een positieve impact op de restwaarde van je elektrische auto.

Heeft je auto een automatische versnellingsbak, dan maak je vooral in de hogere segmenten een grotere kans om je elektrische auto voor een goede prijs te verkopen. Heb jij een duurde auto, dan is de kans dat je een lager leasetarief krijgt aanwezig. Dat komt dan omdat de afschrijving lager is dan bij een goedkopere auto. Houdt rekening met een afschrijving van gemiddeld 50 % van de leaseprijs.

Welke leasevorm past er bij mij?

Weet jij nog niet precies welke leasevorm er bij jou past en heb je informatie nodig over de verschillende leasevormen? Wij helpen je een handje op weg. Je kunt bij ons (elektrische) auto’s huren of leasen: we hebben verschillende leasevormen waar je uit kunt kiezen. Vraag een offerte aan en wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.