Alles over elektrisch rijden in bedrijfswagens met een grijs kenteken

We weten al geruime tijd dat een elektrische auto leasen vele voordelen kent. Zo hebben elektrische auto’s geen CO2-uitstoot en komen ze daarom in aanmerking voor lagere bijtelling.

Elektrische bedrijfsauto leasen met grijs kenteken

We weten al geruime tijd dat een elektrische auto leasen vele voordelen kent. Zo hebben elektrische auto’s geen CO2-uitstoot en komen ze daarom in aanmerking voor lagere bijtelling. 

Op dit moment is er veel zakelijk vervoer in Nederland dat elektrisch rijdt. Dit gebeurt onder andere in de vorm van bestelauto’s. Deze auto’s hebben een grijs kenteken en profiteren van diverse voordelen als ze aan de voorwaarden voldoen. Bij Rebel Lease bieden we elektrische bedrijfswagens aan. Maar wat betekent elektrisch rijden voor deze doelgroep? En wat betekent een grijs kenteken voor ondernemers? Meer hierover lees je hieronder.

 

Waarom elektrische bedrijfswagens?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Dit komt doordat er steeds meer elektrische bedrijfswagens en auto’s op de markt komen en er constant nieuwe technologische ontwikkelingen ontstaan. Het klimaatakkoord speelt hierin natuurlijk een grote rol. Het doel van dit akkoord is de CO2-uitstoot zoveel mogelijk terug te dringen. In Nederland zie je hierdoor steeds meer milieuzones. Dit zijn gebieden in steden waar vervuilende motorvoertuigen geweerd worden.

Met een elektrische bedrijfswagen heb je geen last van CO2-uitstoot. Ook geven elektrische auto’s geen geluidsoverlast. Voor het stimuleren van elektrisch rijden heeft de overheid diverse subsidies. Een voor de aanschaf van nieuwe elektrische bedrijfswagens en de ander voor tweedehandsauto’s. Bij de aanschaf van een nieuwe auto krijg je maar liefst 4.000 euro en bij een occasion kun je 2.000 subsidie aanvragen. Rebel Lease kan je hier verder over informeren. 

 

Wat is een grijs kenteken?

Je vraagt je misschien af: een grijs kenteken kan dat überhaupt wel? Een bestelbusje heeft inderdaad gewoon een geel kentekenplaat, net zoals andere auto’s, maar begint met een B of V. Er wordt verwezen naar ‘grijs’, omdat jaren geleden het kentekenbewijs (deel 1) van een bestelauto grijs was. Nu is dat groen, maar ‘grijs kenteken’ is blijven bestaan.

Zo’n kenteken kun je als ondernemer aanvragen voor je bestelauto. Door middel van dit grijze kenteken krijg je fiscale voordelen. Via belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) krijg je 33% van de aanschafwaarde. Korting op de wegenbelasting hangt af van de gewichtsklasse van de bus, je woonplaats en de brandstof van de bestelauto. Als particulier kom je vrijwel nooit in aanmerking voor een grijs kenteken voor je auto.

 

De voordelen van een grijs kenteken voor ondernemers op een rij

Als je voldoet aan een aantal voorwaarden, mag je als ondernemer met een bestelauto een grijs kenteken aanvragen. Met een grijs kenteken krijg je een aantal voordelen, zoals:

  • Je betaalt minder wegenbelasting (afhankelijk van type brandstof en gewicht).
  • Je hoeft geen BPM te betalen bij aanschaf van een nieuwe bestelauto. Je moet wél belasting betalen als je de bestelauto ombouwt tot personenauto.

Bijtelling

De komende jaren blijft de overheid stimuleren om C02-vrij te rijden. Dit heeft dan ook invloed op de bijtellingspercentages wanneer je kijkt naar brandstofauto’s en elektrische bedrijfswagens.

Wat is bijtelling?

Je krijgt te maken met bijtelling als je een zakelijke leaseauto rijdt, die je ook privé wilt gebruiken. Vanaf meer dan 500 (privé)kilometers ga je bijtelling betalen. Waarom bijtelling? De overheid ziet het privé gebruiken van een zakelijk leaseauto namelijk als onderdeel van het inkomen. Het bedrag dat je daadwerkelijk betaalt aan bijtelling is afhankelijk van een aantal factoren en kan dus verschillen.

 

Bijtelling elektrische auto in 2021

Het bijtellingspercentage voor elektrische (bedrijfs)wagens is in 2021 12%. Dit percentage is geldig tot een catalogusprijs van € 40.000. Heb je voor 2021 een nieuwe leaseauto op het oog met een hogere catalogusprijs? Dan wordt over de meerwaarde het reguliere bijtellingspercentage van 22% berekend.

Bijtelling grijs kenteken

Als je als ondernemer een bedrijfswagen met grijs kenteken rijdt, dan betaal je hoogstwaarschijnlijk bijtelling. Als het kenteken is geregistreerd vóór 1 juli 2005 dan wordt de bijtelling berekend over het aanschafbedrag inclusief BTW, maar exclusief BPM (Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen). Is het grijs kenteken van de auto ouder dan 15 jaar? Dan geldt er meestal een bijtelling van 35% van de dagwaarde, dus niet de cataloguswaarde.

 

Bijtelling grijs kenteken berekenen

De bijtelling van je (elektrische) bedrijfswagen met grijs kenteken bereken je heel eenvoudig. Stel, je bedrijfswagen heeft een cataloguswaarde van € 30.000, waarvoor 22% bijtelling geldt en de eigenaar in 2021 in het laagste belastingtarief van 37,10% valt.

Stap 1: cataloguswaarde x bijtelling: € 30.000 x 0,22 = € 6.600

Stap 2: de bruto bijtelling x het percentage belastingtarief = € 6.600 x 0,3735 = € 2.465

Stap 3: de netto bijtelling per maand = € 2.465 / 12 = € 205,42

Elektrische auto of bedrijfswagens leasen?

Wanneer je een elektrische auto wilt leasen, kunnen wij je goed van dienst zijn. Wij hebben namelijk een breed assortiment van elektrische auto’s om te leasen, ook elektrische bedrijfswagens. Elektrische auto’s hebben geen CO2-uitstoot en komen daarom in aanmerking voor 8% bijtelling. Bij Rebel Lease werken we samen met onze klanten aan een schonere toekomst.

Met de keuze om een elektrische bedrijfswagen te leasen, profiteer je standaard van een gunstige bijtellingsregeling. Ook zal je merken dat een elektrische auto financieel erg aantrekkelijk is ten opzichte van een auto met een benzinemotor. Wil je een elektrische bedrijfswagen leasen? Maak je keuze en vraag een offerte aan op de elektrische auto die jouw voorkeur heeft.