Zo was je Saharazand veilig van je auto af

Na een regenbui bij zuidenwind zit je auto plots onder het Saharazand. Een gele waas over je trots! En pas op, want het zand is niet alleen een doorn in het oog, maar ook nog eens scherp.

Veilig Saharazand van je auto wassen

Hoe is het mogelijk dat Saharazand helemaal naar jouw auto zweeft? Wel, de Sahara is misschien wel een eindje weg, maar dat zand is licht genoeg om door de wind opgepikt te worden en bij ons te landen, vooral als de zuidenwind sterk staat. En als het regent, tja, dan krijgt je auto een ongevraagde make-over. Geen pretje, want dat zand kan krasjes veroorzaken.

Naar de autowasstraat

Laten we eerlijk zijn: het snelste en makkelijkste antwoord op je Saharazand-probleem is de autowasstraat. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan, toch? Ze beginnen met een voorspoelbeurt die het meeste zand al wegneemt. Daarna een shampoobadje dat het resterende vuil opslurpt, gevolgd door een hogedrukspoeling en een borstelbeurt om je auto weer te laten glimmen. En ja, die borstels zijn veilig voor je lak.

Wil je extra verwennen? Kies dan voor een beschermende wax of een speciale reiniging voor je velgen. Die autowasstraat is net een spa voor je auto!

Zelf aan de slag

Als je het avontuurlijk aan wilt pakken en zelf je auto wilt wassen, let dan goed op. Saharazand is fijn en scherp, dus voorzichtigheid is geboden om krasjes te voorkomen.

Wat heb je nodig? Twee emmers, een paar microvezelhandschoenen of -doeken, een zachte doek, autoshampoo, een allesreiniger, een tuinslang, en natuurlijk water.

Stappenplan voor een Saharazand-vrije auto:
1. Begin bovenaan:
Wat schoon is, moet schoon blijven. Werk van dak naar wielen.
2. Sproei erop los:
Pak die tuinslang en laat het water rijkelijk vloeien. Geen fancy gadgets nodig; het gaat om de kracht van puur water. Weg met dat eerste laagje woestijn! Vergeet de geheime hoekjes zoals de binnenzijde van je wielkasten niet
3. Open sesame:
Trek die deuren open en ga het verborgen zand te lijf. Met een zachte allesreiniger en misschien een kwastje voor de fijne werkjes. Saharazand zit overal!
4. Sop en spoel:
Eén emmer met schuimend sop en één met helder spoelwater, dat is het duo dat je nodig hebt. Een grid guard is je beste vriend om het zand netjes op de bodem te houden, zodat je spoelwater zo schoon mogelijk blijft.
5. Zachte handen:
Neem je microvezel handschoen of doek en masseer zachtjes de shampoo over je auto. Geen druk, laat het schuim het werk doen. Regelmatig spoelen in het heldere water, en je bent klaar voor de volgende ronde.
6. Spoel als een waterval:
Laat het water rijkelijk over je auto stromen, spoel al het zand en sop weg tot er niets dan glans overblijft.
7. Droog tot perfectie:
Pak een droge, zachte doek en droog je auto af tot hij blinkt als een spiegel.

Let op met de voorruit

Vergeet je voorruit niet. Gebruik geen ruitenwisser en sproeier om krassen te voorkomen. Een plantenspuit en microvezeldoek zijn je beste vrienden voor een helder zicht.

Extra tips

Regelmatig je auto wassen of afspuiten voorkomt zandophoping.
Wrijf niet met je droge hand over zand; dat veroorzaakt krassen.


Zo, nu kun je weer genieten van een blinkende auto, helemaal vrij van Saharazand!