Tweedehands auto leasen; een goed en voordelig alternatief?

25 april 2018

Een occasion leasen is sterk in opkomst. Niet verwonderlijk, want het combineert lage leasekosten met de kwalitatieve zekerheid en het comfort van een jonge gebruikte auto. Toch merken we bij Rebel Lease dat een tweedehands auto leasen bij veel bedrijven nog vragen oproept. Na een inventarisatie hebben we onderstaand artikel voor je geschreven.

Bij het leasen van een auto denken veel mensen direct aan een nieuwe auto. Strak in de lak, spiksplinternieuw en klaar voor gebruik door een nieuwe bestuurder. Dit is vaak een medewerker van een organisatie die de auto aanbiedt als onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het voordeel dat de auto nog maar een paar kilometers op de teller heeft, en daarmee nog niet direct gebruikssporen vertoont, vormt een grote aantrekkingskracht. Evenals de mogelijkheden om de auto helemaal naar individuele wensen aan te passen. Anderzijds is het leasen van een nieuwe auto wel duurder.

Op een nieuwe auto wordt in de eerste twee jaar namelijk verreweg het meeste afgeschreven. De waarde van de nieuwe auto zal hierdoor sterk en snel dalen. Dit leidt tot hoge kosten voor de leasemaatschappij, die zijn prijzen voor het auto leasen hierop zal aanpassen. Bij een tweedehands auto leasen is dat anders. Hiervoor gelden in de regel vriendelijkere tarieven, welke we hieronder verder toelichten. Daarbij mogen we echter niet vergeten dat occasion lease – buiten de financiële voordelen – ook nog enkele andere interessante voordelen voor de klant heeft.

Goedkoper leasen met een occasion

Bij een tweedehands auto leasen wordt er geen gebruik gemaakt van nieuwe auto’s, maar van occasions. Op een occasion is de afschrijving een stuk lager. Deze lagere afschrijving maakt het voor leasebedrijven mogelijk om een lager tarief te hanteren. Als klant kun je hierdoor dus goedkoper leasen. ‘De kop is eraf’, zoals ze dat vaak zeggen. Dit betekent echter niet per definitie dat deze auto’s minder kwaliteit of comfort te bieden hebben dan nieuwe wagens. Natuurlijk zijn de auto’s allemaal gebruikt, maar zij worden doorgaans al op zeer jonge leeftijd ingezet voor occasion lease. Met een beperkt aantal kilometers op de teller is van noemenswaardige slijtage nog helemaal geen sprake. Deze auto’s zijn in principe net lekker ingereden! Iedere jonge occasion wordt natuurlijk eerst grondig geïnspecteerd, alvorens vol vertrouwen een nieuwe leaseperiode in te worden gezonden.

Waar komen deze auto’s vandaan? Een voorbeeld: Als Rebel Lease hebben we de beschikking over een wagenpark van ruim 800 auto’s, onder meer vanuit ons zusterbedrijf Supershortlease. Hierdoor kunnen onze klanten gebruik maken van een prima aanbod 2e hands auto’s die uit de shortlease afkomstig zijn en slechts voor korte tijd zijn geleased. De relatief grootste afschrijvingen zijn inmiddels gedaan, waardoor de kosten behoorlijk lager worden. Dit voordeel wordt vervolgens doorberekend aan de klant. Je bent dus een stuk voordeliger uit dan bij reguliere lease, zonder noemenswaardig in te leveren op kwaliteit of comfort. De prijs-/kwaliteitsverhouding wanneer je een tweedehands auto leaset is zeer goed in balans. Het maakt een tweedehands auto leasen voor bedrijven een interessante investering.

Tweedehands auto leasen in opkomst

We noemden het al eerder: bij reguliere lease mag je de auto helemaal naar eigen wensen samenstellen. De keuze tussen reguliere lease en occasion lease is dus voornamelijk een keuze tussen volledige vrijheid en een stukje financieel voordeel. Maar naast de financiële kant van het verhaal biedt een tweedehands auto leasen nog twee andere belangrijke voordelen. Ten eerste: je houdt de wachttijd op de leaseauto beperkt. Bij reguliere leasecontracten geldt namelijk vaak een levertermijn voordat de auto beschikbaar komt. Een situatie die voor bedrijven en de bestuurder van de auto onwenselijker wordt naarmate het langer duurt. Occasion lease kent dit probleem niet. Iedere jonge occasion staat in principe klaar voor gebruik, wat in onze ervaring direct resulteert in een hoge mate van klanttevredenheid. Het regelen van een leaseauto van de zaak wordt op deze manier een kwestie van dagen of zelfs uren, in plaats van weken of maanden.

Het tweede belangrijke extra voordeel van een tweedehands auto leasen is het volgende: er zijn flexibele mogelijkheden in de looptijd van het contract. Klanten krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid om de auto een kortere periode te leasen, tegen dezelfde maandelijkse kosten als zij bij een nieuwe auto gedurende een vaste, langere looptijd zouden betalen. Interessant, want je weet van tevoren nooit met zekerheid of je de reguliere leasetermijn helemaal wilt uitzitten. Op deze manier kan je de leaseauto inzetten zolang als hij nodig is en ben je niet gebonden aan langlopende contracten die de leasemaatschappijen opstellen om hun kosten te kunnen dekken. Het maakt van occasion lease een voordelige en flexibele manier van leasing. En daarmee een zeer goed alternatief binnen de autoleasemarkt.

Onafhankelijk lease advies

Tweedehands auto’s leasen geniet een stijgende populariteit. Het is een concept dat de meeste autoleasebedrijven inmiddels aanbieden. Ook enkele grote autolease-ketens zijn recent in deze markt gesprongen. Het kan echter geen kwaad om te weten dat deze grote partijen in de regel bonussen ontvangen van autofabrikanten voor het in de markt zetten van nieuwe auto’s. Door klanten richting occasion lease te adviseren lopen zij het risico deze aanzienlijke inkomstenbron mis te lopen. Dat geeft te denken over de oprechtheid van hun advies. Dus wil je onafhankelijk advies over een tweedehands auto leasen? Richt je dan tot een gespecialiseerd onafhankelijk autoleasebedrijf, zoals Rebel Lease. Alleen van zo’n partij mag je een objectief, dus eerlijk, advies verwachten.

Hoe houd ik mijn leasecontract flexibel?

Wat als je tussentijds van je leasecontract af wil? Een terechte vraag, want je situatie als ondernemer is aan verandering onderhevig. In deze whitepaper toont Rebel Lease hoe je enige flexibiliteit kunt aanbrengen in je leasecontract

Download de whitepaper