Met de auto op vakantie?

17 juli 2020

Zo ga je onbezorgd de weg op

Veel mensen kiezen er nu voor om met de auto op vakantie te gaan. Dit vergt wel een goede voorbereiding. Check op de eerste plaats of jouw vakantiebestemming überhaupt weer toegankelijk is. Op de website van de ANWB heb je dit in één oogopslag duidelijk en vind je ook direct de belangrijkste maatregelen die in het land gelden.

Let verder op welke verkeersregels gelden in de landen waar je doorheen rijdt, welke reisdocumenten heb je nodig, wat betekenen de stickers op de benzinepompen en waar in Europa kun je het voordeligst tanken? Geen zorgen, wij denken graag met je mee!

Waar moet je allemaal aan denken?

Documentatie

Ga je naar het buitenland, zorg dan dat je de juiste autodocumenten in je bezit hebt. Natuurlijk is je rij- en kentekenbewijs belangrijk en in enkele Europese landen is ook een groene kaart verplicht. Hiermee toon je aan dat jouw leaseauto in dat land is verzekerd.

Zorg er ook voor dat je een Europees schadeformulier in je auto hebt liggen. Mocht je schade oplopen, dan kun je dit direct op locatie afhandelen.


Staat van de auto

Uiteraard regelen wij dat jouw leaseauto helemaal tiptop in orde is, maar toch is het verstandig om ook zelf je auto nog een keer volledig na te lopen voordat je de weg opgaat. Controleer even of de bandenspanning goed is, vul je ruitenwisser- en koelvloeistof bij en check of je oliepeil in orde is. 


Reisbenodigdheden

Zorg dat je de juiste (veiligheid)benodigdheden bij je hebt: reservelampjes voor als je licht kapot gaat, motorolie, een gevarendriehoek, een reservesleutel, eventueel tolvignetten en milieustickers. Laatstgenoemde zijn in Parijs en in verschillende Duitse steden verplicht.
In heel Frankrijk wordt je verwacht om een alcoholtest in je auto te hebben liggen en in landen als Kroatië en Oekraïne is een verbanddoos en/of brandblusser verplicht. Op de site van de ANWB vind je per land welke items je verplicht in de auto moet hebben liggen. 

Europese Veiligheidsregels

Europa is één, maar qua verkeersregels zijn er nog heel wat verschillen. Zo hanteren de Duitsers de regel dat de afstand tot je voorligger in meters minstens de helft van je rijsnelheid moet zijn. Rijd je 100 km/u, betekent dit dat je minstens 50 meter afstand moet houden.
Ook de maximale snelheden verschillen nogal eens: in Nederland mag je vaak 100 km/u rijden, in België is dit 120 km/u. In Frankrijk mag wel weer 130 km/u gereden worden, tenzij het regent: dan mag je maximaal 110 km/u.

Op de site van Going Abroad – een initiatief van de Europese Commissie – vind je per land een overzicht van de belangrijkste veiligheidsregels.

Hoe houd ik mijn leasecontract flexibel?

Wat als je tussentijds van je leasecontract af wil? Een terechte vraag, want je situatie als ondernemer is aan verandering onderhevig. In deze whitepaper toont Rebel Lease hoe je enige flexibiliteit kunt aanbrengen in je leasecontract

Download de whitepaper