Jong gebruikte auto leasen… Een goed en voordelig alternatief?

25 april 2018

Het leasen van een jong gebruikte auto is sterk in opkomst. Niet verwonderlijk, want het combineert lage leasekosten met kwalitatieve zekerheid en comfort. Toch merken we bij Rebel Lease dat een jong gebruikte auto leasen bij veel bedrijven nog vragen oproept. Hier willen we graag goede antwoorden op geven, en daarom hebben we onderstaand artikel voor je opgesteld.

Bij het leasen van een auto denken veel mensen direct aan een nieuwe wagen. Strak in de lak, nog geen kilometers op de teller en alles voelt nog nieuw aan. De bestuurder is vaak een ondernemer of een medewerker van een bedrijf dat die de auto aanbiedt als onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het voordeel dat de auto nog geen gebruikssporen vertoont vormt een grote aantrekkingskracht. Evenals de mogelijkheden om de auto helemaal naar individuele wensen aan te passen. Anderzijds is het leasen van een nieuwe auto wel kostbaarder.

Op een nieuwe auto wordt in de eerste twee jaar namelijk verreweg het meeste afgeschreven. De waarde van de nieuwe auto zal hierdoor sterk en snel dalen. Dit leidt tot hoge kosten voor de leasemaatschappij, die zijn prijzen voor het auto leasen hierop zal aanpassen. Bij het leasen van een jong gebruikte auto is dat anders. Hiervoor gelden in de regel aantrekkelijker tarieven, die we hieronder verder uitdiepen. Daarbij mogen we echter niet vergeten dat een jong gebruikte auto leasen – buiten financiële voordelen – ook nog enkele andere interessante voordelen voor de klant met zich meebrengt.

Goedkopere leasing met een jong gebruikte auto

De naam zegt het al: bij het leasen van een jonge occasion wordt er geen gebruik gemaakt van nieuwe auto’s. En op een occasion is de afschrijving een stuk lager. Deze lagere afschrijving maakt het voor leasebedrijven mogelijk om een lager tarief te hanteren. Als klant kun je hierdoor dus goedkoper leasen. ‘De kop is eraf’, zoals je in de branche vaak hoort. Dit betekent echter niet per definitie dat deze auto’s minder kwaliteit of comfort te bieden hebben dan nieuwe wagens. Natuurlijk zijn de auto’s gebruikt, maar zij worden doorgaans op zeer jonge leeftijd ingezet. Met nog maar weinig kilometers op de teller is van noemenswaardige slijtage nog absoluut geen sprake. De auto’s zijn in principe net ingereden! Iedere jonge gebruikte auto ondergaat natuurlijk eerst een grondige inspectie, alvorens vol vertrouwen een nieuwe leaseperiode in te worden gestuurd.

Waar komen deze auto’s vandaan? Een voorbeeld: Het wagenpark waarover Rebel Lease beschikt telt ruim 800 auto’s. Deze voertuigen zijn onder meer afkomstig vanuit de shortlease van ons zusterbedrijf Supershortlease. Hierdoor kunnen onze klanten gebruik maken van een prima aanbod jonge gebruikte auto’s die slechts voor korte tijd zijn geleased. De relatief grootste afschrijvingen zijn inmiddels gedaan, waardoor de kosten behoorlijk lager worden. Dit voordeel wordt vervolgens doorberekend aan de klant. Je bent dus een stuk voordeliger uit dan bij reguliere lease, zonder noemenswaardig in te leveren op kwaliteit of comfort. De prijs-/kwaliteitsverhouding wanneer je een jong gebruikte auto leaset is zeer goed. Het maakt een jong gebruikte auto leasen voor bedrijven een interessante investering.

Jong gebruikte auto’s leasen in opkomst

We schreven het hierboven al: bij reguliere lease mag je de auto helemaal naar eigen wens samenstellen. De keuze tussen reguliere lease en het leasen van een gebruikte wagen is dus voornamelijk een keuze tussen volledige vrijheid en een stukje financieel voordeel. Maar naast de financiële kant van het verhaal biedt een gebruikte auto leasen nog twee andere belangrijke voordelen. Ten eerste: je houdt de wachttijd op de leaseauto korter. Bij reguliere leasecontracten geldt namelijk vaak een levertermijn voordat de auto beschikbaar komt. Een situatie die voor bedrijven en de bestuurder van de auto steeds onwenselijker wordt naarmate de tijd verstrijkt. Bij jonge gebruikte auto’s leasen heb je dit probleem niet. Iedere auto staat in principe klaar voor gebruik, wat vanuit eigen ervaring resulteert in een hoge mate van klanttevredenheid. Het regelen van een leaseauto van de zaak wordt op deze manier een kwestie van uren of dagen, in plaats van een paar weken of zelfs maanden.

Het tweede belangrijke extra voordeel van een jong gebruikte auto leasen is het volgende: er zijn flexibele mogelijkheden in de looptijd van het contract. Klanten krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid om de auto een kortere periode te leasen, tegen dezelfde maandelijkse kosten als zij bij een nieuwe auto gedurende een vaste, langere looptijd moeten betalen. Zeer interessant wanneer je niet met zekerheid kunt zeggen of je de reguliere leasetermijn helemaal wilt uitzitten. Op deze manier kan je de leaseauto inzetten zolang als nodig en ben je niet gebonden aan langlopende contracten die de leasemaatschappijen opstellen om hun kosten te kunnen dekken. Dat maakt een jong gebruikte auto leasen voordelig en flexibel. En daarmee is het een zeer goed alternatief binnen de autoleasemarkt.

Alleen objectief autolease advies

Jong gebruikte auto’s leasen geniet een opkomende populariteit. Het is een concept dat de meeste autoleasebedrijven inmiddels kunnen aanbieden. Ook enkele grote ketens zijn recent in deze markt gesprongen. Het kan echter geen kwaad om te weten dat deze grote jongens in de regel bonussen ontvangen van autofabrikanten voor het in de markt zetten van nieuwe auto’s. Door klanten richting een tweedehands auto te adviseren, ook al is het een jonge occasion, lopen zij het risico deze aanzienlijke inkomstenbron mis te lopen. Dat geeft te denken over de oprechtheid van hun advies. Dus wil je onafhankelijk advies over een jong gebruikte auto leasen? Richt je dan tot een gespecialiseerd onafhankelijk autoleasebedrijf, zoals Rebel Lease. Alleen van zo’n partij mag je een objectief, dus eerlijk, advies verwachten.

Hoe houd ik mijn leasecontract flexibel?

Wat als je tussentijds van je leasecontract af wil? Een terechte vraag, want je situatie als ondernemer is aan verandering onderhevig. In deze whitepaper toont Rebel Lease hoe je enige flexibiliteit kunt aanbrengen in je leasecontract

Download de whitepaper