Een gebruikte auto leasen. Een goed en voordelig alternatief?

25 april 2018

Een gebruikte auto leasen is sterk in opkomst. Niet verwonderlijk, want het combineert lage leasekosten met de kwalitatieve zekerheid en het comfort van een jonge tweedehands auto. Toch merken we bij Rebel Lease dat een gebruikte auto leasen bij veel bedrijven nog vragen oproept. Om hier goede antwoorden op te geven hebben we onderstaand artikel voor je opgesteld.

Bij het leasen van een auto denken veel mensen automatisch aan een nieuwe wagen. Strak in de lak en alles ruikt nog nieuw. De nieuwe bestuurder is vaak een medewerker van het bedrijf dat die de auto aanbiedt als onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het voordeel dat de auto nog geen echte kilometers op de teller heeft, en daarmee nog geen gebruikssporen vertoont, vormt een grote aantrekkingskracht. Evenals de mogelijkheden om de auto helemaal naar individuele wensen aan te passen. Anderzijds is het leasen van een nieuwe auto wel duurder.

Op een nieuwe auto wordt in de eerste twee jaar namelijk verreweg het meeste afgeschreven. De waarde van de nieuwe auto zal hierdoor sterk en snel dalen. Dit leidt tot hoge kosten voor de leasemaatschappij, die zijn prijzen voor het auto leasen hierop zal aanpassen. Bij het leasen van een gebruikte auto is dat anders. Hiervoor gelden in de regel vriendelijkere tarieven, wat we hieronder verder toelichten. Daarbij mogen we echter niet vergeten dat occasion lease – buiten de financiële voordelen – ook nog enkele andere interessante voordelen voor de klant heeft.

Goedkoper leasen met een gebruikte auto

Bij het leasen van een gebruikte wagen wordt er geen gebruik gemaakt van nieuwe auto’s. En op een occasion is de afschrijving een stuk lager. Deze lagere afschrijving maakt het voor leasebedrijven mogelijk om een lager tarief te hanteren. Als klant kun je hierdoor dus goedkoper leasen. ‘De kop is eraf’, zoals men vaak zegt. Dit betekent echter niet per definitie dat deze auto’s minder kwaliteit of comfort te bieden hebben dan nieuwe wagens. Natuurlijk zijn de auto’s gebruikt, maar zij worden doorgaans op zeer jonge leeftijd ingezet voor occasion lease. Met een beperkt aantal kilometers op de teller is van noemenswaardige slijtage nog absoluut geen sprake. De auto’s zijn in principe net lekker ingereden! Iedere jonge gebruikte wagen wordt natuurlijk eerst grondig geïnspecteerd, alvorens vol vertrouwen een nieuwe leaseperiode in te worden gezonden.

Waar komen deze auto’s vandaan? Een voorbeeld: Het wagenpark waarover Rebel Lease kan beschikken telt ruim 800 auto’s. Deze zijn onder meer afkomstig vanuit ons zusterbedrijf Supershortlease. Hierdoor kunnen onze klanten gebruik maken van een prima aanbod 2e hands auto’s die uit de shortlease afkomstig zijn en slechts voor korte tijd zijn geleased. De relatief grootste afschrijvingen zijn inmiddels gedaan, waardoor de kosten behoorlijk lager worden. Dit voordeel wordt vervolgens doorberekend aan de klant. Je bent dus een stuk voordeliger uit dan bij reguliere lease, zonder noemenswaardig in te leveren op comfort of kwaliteit. De prijs-/kwaliteitsverhouding wanneer je een gebruikte auto leaset is zeer goed in balans. Het maakt een gebruikte auto leasen voor bedrijven een interessante investering.

Gebruikte auto leasen in opkomst

We noemden het hierboven al: bij reguliere lease mag je de auto helemaal naar eigen wensen samenstellen. De keuze tussen reguliere lease en het leasen van een gebruikte wagen is dus voornamelijk een keuze tussen volledige vrijheid en een stukje financieel voordeel. Maar naast de financiële kant van het verhaal biedt een gebruikte auto leasen nog twee andere belangrijke voordelen. Ten eerste: je houdt de wachttijd op de leaseauto beperkt. Bij reguliere leasecontracten geldt namelijk vaak een levertermijn voordat de auto beschikbaar komt. Een situatie die voor bedrijven en de bestuurder van de auto onwenselijker wordt naarmate het langer duurt. Occasion lease kent dit probleem niet. Iedere auto staat in principe klaar voor gebruik, wat in onze ervaring direct resulteert in een hoge mate van klanttevredenheid. Het regelen van een leaseauto van de zaak wordt op deze manier een kwestie van uren of enkele dagen, in plaats van een paar weken of maanden.

Het tweede belangrijke extra voordeel van een gebruikte auto leasen is het volgende: er zijn flexibele mogelijkheden in de looptijd van het contract. Klanten krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid om de auto een kortere periode te leasen, tegen dezelfde maandelijkse kosten als zij bij een nieuwe auto gedurende een vaste, langere looptijd zouden betalen. Dat is interessant wanneer je niet met zekerheid kunt zeggen of je de reguliere leasetermijn helemaal wilt uitzitten. Op deze manier kan je de leaseauto inzetten zolang als hij nodig is en ben je niet gebonden aan langlopende contracten die de leasemaatschappijen opstellen om hun kosten te kunnen dekken. Het maakt een gebruikte auto leasen voordelig en flexibel. En daarmee is het een zeer goed alternatief binnen de autoleasemarkt.

Alleen oprecht lease advies

Gebruikte auto’s leasen geniet een stijgende populariteit. Het is een concept dat de meeste autoleasebedrijven inmiddels aanbieden. Ook enkele grote ketens zijn recent in deze markt gesprongen. Het kan echter geen kwaad om te weten dat deze grote partijen in de regel bonussen ontvangen van autofabrikanten voor het in de markt zetten van nieuwe auto’s. Door klanten richting occasion lease te adviseren lopen zij het risico deze grote inkomstenbron mis te lopen. Dat geeft te denken over de oprechtheid van hun advies. Dus wil je onafhankelijk advies over een gebruikte auto leasen? Richt je dan tot een gespecialiseerd onafhankelijk autoleasebedrijf, zoals Rebel Lease. Alleen van zo’n partij mag je een objectief, dus eerlijk, advies verwachten.

Hoe houd ik mijn leasecontract flexibel?

Wat als je tussentijds van je leasecontract af wil? Een terechte vraag, want je situatie als ondernemer is aan verandering onderhevig. In deze whitepaper toont Rebel Lease hoe je enige flexibiliteit kunt aanbrengen in je leasecontract

Download de whitepaper